Den 7. og 9. december har KvægXperten indbudt til staldbesøg med fokus på ny lovgivning

Med stalddøren åben i vinterkulden har KvægXperten sammen med Bjarne Sørensen på Himmerland og Søren K. Nielsen på Mors budt inden for til en snak om de love, der træder i kraft i løbet af 2022 og frem til 2034.

14 landmænd mødte op en gennem kold vinterdag lidt nord for Hobro, og på Mors hev KvægXperten godt 30 landmænd til for at få nyt om de krav, som den nye bekendtgørelse og dyrevelfærdsloven betinger frem mod 2034. Vibeke Fladkjær fra SEGES og Robert Pedersen fra BK-Nord var klar til at besvare spørgsmål og skabe klarhed.

 

Børster og ædepladser

Det første store spørgsmål er børster. Loven siger én roterende børste pr. påbegyndt 50 køer i et hold på fra tre dyr. Der må rundes op og ned til nærmeste 50, dvs. at 74 køer kræver én børste, 75 køer vil kræve to børster.

De roterende børster skal kunne give en vis modstand, når køerne presser og læner sig mod dem. Derfor er de børster, der hænger i en kæde eller nogle leddelt rør ikke tilstrækkelig til at give køerne pelspleje, men der er ikke krav om, at roterende børster er motoriseret.

Det bliver et krav, at der skal være én ædeplads pr. nykælvet ko. Det kan være en udfordring for nogle stalde. En ko er nykælvet, indtil hun er i fysiologisk balance efter kælvning. For de fleste køer er det inden for nogle få døgn, og så er de klar til at gå i fællesholdet. Ved en evt. kontrol må der ikke forekomme nykælvede køer i fællesholdet med reduceret foderbord, hvis de nykælvede køer står og hænger, eller tydeligvis ikke er i fulde omdrejninger i vommen.

René Nygaard, kvægrådgiver
Tlf: 9615 3047
Mail: rny@kvxp.dk