Maks. 17 % protein

Der er i dag meget fokus på proteintildelingen til malkekøerne. Vi hører om det i medierne, på kvægkongressen, på fodringsdagen og til årsmødet. Også i Arlas klimatjek er der fokus på at få N-udnyttelsen så høj som muligt.

SEGES har derfor kørt projektet ”Maks. 170 gram råprotein” i 2020 og 2021, og her er vi selvfølgelig involveret. Guleroden ved at sænke proteinindholdet, er den bedre produktionsøkonomi, da mælkeydelsen (ud fra flere forsøg og erfaringer) fastholdes ved at sænke råprotein.

KvægXpertens forsøg

Sammen med SEGES har vi været involveret i proteinforsøget i to af vores besætninger. Én holstein besætning, hvor råprotein niveauet normalt ligger på 171 gram råprotein, forsøget går ud på at hæve dem til 180 g råprotein, for at se om der skulle være en ydelsesfremgang ved det mere protein. Den anden besætning er en rød besætning, hvor normalen i foderplanen er 173 gram råprotein, og i forsøgsperioderne køres de ned til 167 gram råprotein. Forsøgene er stadig i gang og den endelig konklusion arbejdes der i øjeblikket på.

Sagen kort

Koen udskiller overskydende protein i form af urea som vi ser i urin, gødning og mælk. Det omdannes til ammoniak i gyllekanalen. Jo mere protein i foderet giver mere urea og ammoniak.

Danmark har forpligtet sig over for EU at reducere udledningen af ammoniak med 24% i 2020 ift. 2005, og her er vi bagud – vi har ikke opnået kravet. Landbrug & Fødevarer Kvægs strategi om at hæve N-udnyttelsen for malkekøer fra 27% til 30% i konventionelle besætninger og fra 25% til 27% i økologiske besætninger.  For kvægbruget gælder det altså om at sænke proteinindholdet i foderet til malkende.

Som kvægbruger behøver man ikke være ked af det meget ambitiøse mål, da der er penge i ikke at overforsyne køerne med protein.

Et lovforslag kan meget vel blive aktuelt for kvægbruget

I sommeren 2020 blev de hollandske mælkeproducenter mødt med et lovforslag om ”proteinloft” i foderrationen til malkekøerne. Det forhadte lovforslag blev dog droppet på målstregen, men det giver anledning til at forberede os på, hvilke krav vi bliver stillet for i fremtiden i Danmark. Med andre ord, sæt proteinindholdet ned til 170 gram, ellers bliver det et lovkrav.

Hvor slemt står det til i de danske besætninger?

Figuren viser råprotein indholdet i de malkendes ration fra foderkontroller fra ca. 1.900 besætninger.

I dag er der stor spredning på andelen af råprotein i foderrationerne. Som figuren viser ligger over 25% af jersey besætningerne i Danmark ligger med et indhold af råprotein over 180 gram. Halvdelen af alle besætningerne ligger over 170 gram råprotein. Her er altså noget at hente og der er tydeligvis et potentiale for at mindske ammoniakudledningen.

Er 170 gram det rigtige for hele besætningen?

Et højt proteinniveau skyldes ofte en forventning om en positiv effekt på mælkeydelsen. Men denne effekt kan også skyldes en højere energitildeling, der kunne opnås uden at hæve proteinindholdet.

Forsøg fra ind- og udland viser dog at nykælvere respondere godt på høje mængder protein, da nykælvere er i negativ AAT-balance – derfor det kan give en positiv effekt på ydelsen at hæve proteinindholdet. Men efter nykælver stadiet, kan vi igen se fra forsøg rundt i verden, at det er kendt at 16 – 16,5 procent protein er tilstrækkeligt til en højtydende besætning, så længe normerne for AAT og PBV jo er overholdt.

Det er også set i diverse kvægnøgle opgørelser, at 180 gram råprotein ikke er lig med et højt dækningsbidrag.

Det kræver godt management at ligge på 17% protein

Men hvis man skal fodre efter et moderat proteinniveau, kræver det et højt management omkring fodring og en høj blandesikkerhed. Dvs. køerne skal fodres ens hver dag. Foderplanen skal følges – er det den rigtige ensilage vi er i? Fodres der med byg i stedet for hvede? Det giver et misvisende billede af proteinindholdet i rationen, og vi risikerer at landmand og fodringskonsulent snakker forbi hinanden.

Præcise foderanalyser af grovfoder og tilskudsfoder samt tæt foderstyring er en nødvendighed, for at sikre at vi ikke ryger i den anden grøft og underforsyner koen med protein. For her viser forsøg også, at proteintildeling på under 16% har en negativ effekt på ydelsen. Her kan KMP-fuldfoder hjælpe med at fastslå det reelle næringsstofindhold.

Men konklusionen er nu en gang for alle:

Det er helt klart værd at overveje om proteinindholdet til dine køer også giver det maksimale dækningsbidrag.

Kontakt vores ekspert på området

Alexia Laustsen, kvægrådgiver

Tlf.:  9615 3043

all@kvxp.dk