Motivation er en flygtig størrelse. Det er så let at være motiveret for at leve sundere, efter man har forædt sig i nybagt kage. Man kan føle motivationen som bobler af særlig beslutsomhed, men det skyldes, at behovet for kage lige er blevet opfyldt, og hjernen belønner sig selv for at have fået en gevinst af forklædt sukker og fedt.

 

Dæk de basale behov

Motivation er en indre kraft, der først og fremmest handler om at få dækket sine basale behov, derefter at få dækket de behov, der udvikler os som menneske. Når vi snakker om motivation, som noget vi vil give vores medarbejdere (danske som udenlandske), er det egentlig vores egne evner som ledere, vi skal kigge på. Vi skal evne af sætte noget i udsigt, som medarbejderen føler opnåeligt. Hvis medarbejderen ikke kan se det mål for sig selv, vil der ikke blive skabt en motivation, og så bliver jobbet kun løst, fordi vedkommende vil bruge jobbet til at opnå sine basale behov for penge til mad og tryghed.

 

Skab en indre drivkraft hos dine medarbejdere

Den indre drivkraft er betinget af, at man vil opnå noget. I Danmark bliver vi meget tidligt spurgt om, hvad vi vil, når vi bliver voksne og bliver rettet til, hvis vores svar ikke helt matcher omgivelsernes forventninger. Vi er også i et samfund, hvor det kun er dygtigheden i skolen, der er afgørende for, om man skal blive murerarbejdsmand eller bygningsingeniør. Den mulighed er ikke tilstede i de lande, vores udenlandske landbrugsmedarbejdere kommer fra. De har ikke nødvendigvis noget forhold til, hvad de drømmer om at lave, når de bliver voksne. De gør det, de bliver sat til, så hurtigt og let som muligt, fordi for dem er fast job med en kilde til penge, det vigtigste.

Er der en fremtid i udsigt?

Er dit behov at have medarbejdere, der kommer med feedback og udtrykker sig omkring produktionen, så kræver det, at de kan se en fremtid i Danmark og kan blive her mere end nogle få år. Bliver der sat en fremtid i udsigt, drømmer din rumænske medarbejder så om at være natmalker, ensilagestakstrimmer, sæt-dæk-i-orden-førstemand eller dybstrøelsesansvarlig?

 

Er der muligheder for din medarbejder?

Være opmærksom på din medarbejders muligheder i Danmark og vær med at sikre, at din udenlandske medarbejder får mere indhold i livet end karlekammeret og staldens rammer. At de kan komme lidt rundt og opleve det nye land, de er kommet til, og spørg indtil, hvorfor de er kommet. Er de kommet for at arbejde 1,5 års periode for at tjene så meget som muligt, så er der en deadline for ansættelsesforholdet. Her er motivationen at tjene penge til en bedre fremtid i hjemlandet, og her rykker udsigten til en forfremmelse ikke på motivationen, hvorimod en bonusordning for veludført arbejdsindsats vil have en vis effekt.

René Nygaard, kvægrådgiver
Mail: rny@kvxp.dk
Tlf: 96153047

KvægXperten hjælper dig gerne med en god samtale med din medarbejder, så mål for ansættelsesforholdet bliver afstemt med forventningerne og lad os finde de gulerødder, der kan skærpe motivationen hos begge parter.