Slætstrategi i græsmarken
Proteinpriserne er høje. Og et ekstra slæt giver både 20 g protein mere pr. kg ts og en højere fordøjelighed, mest i blandinger med rødkløver, rajsvingel og strandsvingel.
Værdien af græssets fordøjelighed
Hvis du hæver græsensilagens gennemsnitlige fordøjelighed af organisk stof fra 76 % til 79 %, stiger dækningsbidraget 600 kr./årsko i en konventionel foderration med 7 kg ts græsensilage.
I en økologisk foderration med 14 kg tørstof i græs/græsensilage er værdien af ekstra 3 procent fordøjelighed af organisk stof ca. 2.000 kr./årsko.
Det viser beregninger med det kommende værktøj ”sortsvalg græs” som kan sammenligne økonomien i forskellige sorter af græs.
Når du øger fordøjeligheden af græsensilagen, så giver det højere mælkeydelse, forøger selvforsyningen med foder, sparer dig for indkøbt protein og reducerer mælkeproduktionens klimabelastning. Alt sammen godt for din bundlinje.
Hvordan øger vi fordøjeligheden og proteinindholdet:
I tre års forsøg med slætblandinger har blanding 40 med både rød-/hvidkløer og rajgræsser givet højeste proteinindhold med 189 g protein pr. kg ts, som gennemsnit af hele årets produktion.
Den højeste fordøjelighed er opnået i blandinger med hvidkløver og rajgræs.
Både hvid- og rødkløverens cellevægge har højt proteinindhold og høj fordøjelighed indtil blomstring
Kender du afgrødens faktiske kløverindhold, kan du anvende det i planlægning af omlægning, gødskning og slætstrategi.
Markens kvælstofforsyning er altafgørende for udbyttet og ensilagens proteinindhold. Tager du en mineralanalyse af ensilagen, får du et værdifuldt svar på markens forsyning med kalium og svovl.
Fire, fem eller seks slæt
Jo -hyppigere slæt, jo – større proteinkoncentration i ensilagen.
Fem slæt frem for fire slæt har i blanding 35 og 45 hævet udbyttet med ca. 200 FEN/ha og proteinindholdet med gennemsnitlig 20 g råprotein/kg tørstof.
I tabel 1 har vi med slætstrategiværktøjet beregnet den forventede ensilagekvalitet ved forskellige slætstrategier i blanding 45 (Rajsvingel, raigræs, hvid- og rødkløver) sammenlignet med blanding 35, der kun har hvidkløver og rajgræsser.
Tabel 1
Forventet fordøjeligheder ved forskellig strategi for slætinterval i blanding 35 eller 45
Slæt nummer | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | GNS kofoder |
Bl 35 4 uger 5 slæt | 83 | 83 | 79 | 80 | 70 | 80,3 | |
Bl 45 4 uger 5 slæt | 80 | 82 | 77 | 77 | 69 | 77,9 | |
BL 45 6 slæt | 80 | 82 | 79 | 78 | 73 | 78 | 79,1 |
Bl 45 sommerslæt kvier | 80 | 82 | 72 | 78 | 70 | 78,8 |
I slætmarker med god vandforsyning og god høj produktion står valget mellem fem eller seks slæt, når det er græsensilage til malkekøer.
Tages første slæt meget tidlig i periode med lave nattemperaturer bliver sukkerindholdet over 20% i ensilagen. Det giver en alt for hurtig omsætning i vommen.
Vi anbefaler derfor at optimere en fem-slæt-strategi med fire slæt til kofoder, og det mest tungt fordøjelige sommerslæt går til kvierne. De normalt høje temperaturer i juli giver altid lavere fordøjelighed af ensilagen, selvom vi så høster hver 3. uge. Tredje slæt laves derfor bevidst mere tungt fordøjelig. Så sparer vi omkostninger til et slæt senere og udnytter kviernes fyldekapacitet.