Har dine dyr leverikter?

Kvierne som har afgræsset engen i sommer, har været på stald i noget tid nu. Det er derfor også nu, at vi muligvis kan se, om kvierne er smittet med leverikter. Tegn på at kvierne har en kronisk lerverikte infektion, er blandt andet tynde og uens kvier, forringet reproduktion og generelt svage dyr i holdene, som ikke trives som forventet. Hvis du er i tvivl om dine kvier har leverikter, så kan dyrlægen tage en antistofmåling i blodet.

Lige netop nu, er det tiden til at få behandlet inficerede dyr. Alle ormemidler mod leverikter er receptpligtige og skal udskrives af besætningens dyrlæge. For at komme leverikterne til livs, undgår vi, at kvierne får nedsat mælkeydelse på grund af dårligere trivsel forudsagt af leverikterne, er det vigtigt at komme i gang med at behandle netop nu før foråret igen står for døren. Det er utrolig vigtigt at følge doseringsvejledningen ved behandling, da for lidt behandling ikke giver effekt og modsat kan forkert dosering medfører resistens mod det aktive stof i præparatet.

Smitten med leverikter sker via en pytsnegl som lever i fugtige områder i enge, omkring vandhuller og åer men også i andre mudrede områder som f.eks. omkring vandkarret i marken. Når larven forlader pytsneglen, sætter den sig fast på græsstrå eller i vand, her indkapsles larven sig, indtil en ny kvie kommer forbi og æder af græsset med larven på. Når larven er kommet ind i kvien, borer larven sig fra tyndtarmen og ud i bughulen og frem til leveren. Her lever den i galdegangene og forårsager betændelse og forkalkning af blodkarrene.

Når ikterne bliver kønsmodne, vil de lægge æg, som transporteres med galde og gødning ud. Når ægget lander i græsset, udvikler det sig til en larve som vil opsøge en pytsnegl og en ny smittecyklus er startet igen. Leverikter er svære at komme af med, da de kan leve i op til 2 år i dyret hvis der ikke foretages behandling. En kvie som er smittet med leverikter fra sidste sommer, kan derfor godt være en smittekilde, hvis hun igen skal på græs.

Hvordan forebygger vi?

Her får du 3 konkrete tiltag til forebyggelse:

  • Sikre at de dyr der lukkes på græs, ikke allerede er smittet med leverikter
  • Vandhuller, bræmme langs å og andre våde områder hegnes fra for at mindske smitteveje
  • Sikre at der ikke er overbelægning på græsmarken

Har du spørgsmål eller vil du vide mere, så tøv ikke med at kontakte din kvægrådgiver, vi hjælper gerne

Ena Louise Hansen, kvægrådgiver

Tlf.: 9615 3048

elh@kvxp.dk