To-trins mælkefodring – hvordan?
Hvordan udøver vi bedst muligt to-trins mælkefodring i praksis, ja se det kan være en udfordring, men det kan også være ganske nemt og let at gå til.
Ved to-trins mælkefodring bør kalvene have høj mælkemængde (8 liter pr. dag ved stor race) i 4 uger og derefter trappes ned på en lavere og mere moderat mælkemængde ind til fravænning. For økologer vil det være en fordel med høj mængde i 4 uger, moderat mængde i 4 uger og lav mængde de sidste 4 uger.
Husk altid at lave en gradvis nedtrapning imellem de forskellige niveauer.
Mange gange passer skiftet i høj til moderat mælkemængde med, at kalvene skifter fra enkelt/parvis opstaldning til gruppeopstaldning. Hvis ikke det passer sammen vil afmærkning ved de forskellige bokse være en stor hjælp for alle på bedriften mht. hvor mange liter hver kalv skal have. Afmærkning vil altid være en hjælp.
Men hvad kan afmærkning være?
Her sætter fantasien ingen grænser, det kan være en båndfarve, som indikerer, hvor mange liter hver kalv skal have, om krybben hænger udvendigt eller indvendigt, eller hvad farve den har. Det kan også være en p-skive, en lille tavle enten som white-board eller blot et stykke blankt papir, som er lamineret. Nogle steder hænger der SOP omkring, hvad der skal tildeles i de forskellige afsnit, disse er lavet ved at tage billeder af bedriftens afsnit, og derefter tilføjet nogle få linjer om mængde mm.
I DMS kan man bruge liste udskriften ”Min liste” til at danne sig et overblik over, hvilke kalve der har alderen til de forskellige mælkemængder, hvis det skulle blive nødvendigt.
Husk – god systematik, ensartethed og høj kvalitet giver gode kalve.