Varmen er kommet – forebyg køernes reaktion

De danske sommervejer er lunefuldt og kan give nogle store udsving. Vi har været inde i en periode med nogle høje temperaturer. Det hurtige skifte, som køernes har svært ved at tilpasse sig, har allerede nu givet de første tegn på varmestress. Som oftest falder fedtprocent og ydelse, mens celletallet stiger og reproduktionen bliver dårligere. De højt ydende køer rammes først!!

 

Køer har svært ved at svede, derfor forsøger de at opretholde deres kropstemperatur ved at regulere deres varmeproduktion. Varmeproduktionen kommer fra den samlede omsætning af næringsstoffer. Jo højere mælkeydelse og foderoptagelse, jo støre varme produktion. Dette resulterer i et lavere foderoptag typisk mellem 10-30 %.

 

Tegn på varmestress:

  • Dovne køer
  • Køerne opsøger skyggen
  • Køerne søger efter frisk luft
  • Køerne søger mod overbrusning, f.eks. markvanding v. afgræsning
  • Hurtig vejrtrækning, over 60 pr. minut
  • Køerne taber spyt
  • For lidt drøvtygning

Forebyg varmestress:

  • Vær opmærksom på adgang til rent og frisk vand
  • Undgå at udsætte køer for højt solskin
  • Optimer ventilationen

Frisk vand er det vigtigste redskab til at holde stressniveauet nede. Vandoptaget stiger meget, når temperaturen stiger. Der er undersøgelser, der viser, at for hver grad temperaturen stiger over 20, hæves vandoptaget med 3 liter.

 

Husk der skal være 10 cm drikkekar pr. ko.

Undgå at udsætte køerne i for højt solskin, også inde i stalden under evt. lysplader. Kalk evt. lyspladerne til – det sænker temperaturen betydeligt!

Husk at rense vandkar ofte i varmt vejer!

Ved afgræsning kan det være en løsning at lukke dem ud om natten, når klimaet er bedre.

 

Alt, der bremser luftindtag, skal vurderes. Fjern hulplader og net. Ofte er hullerne 50 % mindre pga. støv, og så kommer der tilsvarende mindre luft igennem.

 

Hvis der stadigvæk er for lidt luft, skal ventilatorer overvejes for at sætte mere skub i luftcirkulationen. Enten ved brug af flere små ventilatorer eller få store propeller i kippen. Forskellen er i princippet, at de små flytter meget luft på langs, mens de store blander luften i stalden.

På opsamlingspladsen kan temperaturen blive meget høj, når køerne står tæt. Brug små ventilatorer på opsamlingspladsen for at flytte mest luft og for at få en tilstrækkelig nedkøling. Eller overvej installation af overbrusning, som køler ganske effektivt, når dyr står tæt. Endelig nedsæt evt. hold størrelsen til opsamling.

Fodringsmæssige tiltag

Som sagt tidligere produceres der varme i vommen, mens foderet forgæres. Varmen kan begrænses ved at tildele mere letfordøjeligt foder. Det er med til at hæve energioptagelsen, og dermed undgår man ydelsesfald.

 

Omsætningen af foderet kan i flere tilfælde forbedres ved at tilsætte gær i rationen, især når rationen er koncentreret. Tilsætning af natriumbikarbonat til foderet forbedrer vommiljøet. Det hæver pH-værdien i vommen og forbedrer bakteriernes muligheder for at omsætte foderet. Selvom køerne ikke sveder ret meget, udskiller de alligevel en stor mængde salt igennem sved. Det er derfor vigtigt, at øge tildelingen af natrium. Øget tildeling af fodersalt er en god idé. HUSK at være opmærksom på overforsyning med natrium, hvis der også anvendes sodakorn og natriumbikarbonat i rationen.

Stress påvirker immunforsvaret, derfor er det en god idé at hæve vitaminerne, så køerne er dækket ekstra godt ind med især E-vitamin.

Varmt foder

Ofte kan varmedannelse undgås ved at blande 2 gange dagligt lige inden udfodring. Er det ikke nok, kan der tilsættes syre i blandingen. Feks. propionsyre i 1-3 l /tons kan anvendes, men kræver anmeldelse ved plantedirektoratet (koster ca. 1500 kr/årligt) og udarbejdelse af HACCP planer. Som nyt billigt alternativ kan avendes Kaliumsorbat (salt) med 0,4 kg/ton. Se artikel om stabilisering af fuldfoder i Nyhedsbrevet

 

Tabellen her viser risiko for varmestress afhængig af temp. samt luftfugtighed

Hjælp dine køer med at komme igennem en varm sommer uden for mange negative påvirkninger!!

Kontakt vores ekspert på området

Kvægrådgiver Rene Nygaard KvægXperten

René Nygaard, kvægrådgiver

Tlf.: 9615 3047

rny@kvxp.dk