Sommeren og temperaturstigningerne er kommet tidligere i år end normalt. Det betyder at køerne allerede nu har varmestress – og det skal de have hjælp til at håndtere. Det kan de nemlig ikke gøre selv. Derfor skal vi lige en tur rundt i stalden.

Luft i stalden

Vi skal have tjekket luftindtaget i staldene. Tjek om ventilatorerne kører på max og sæt eventuelt flere ventilatorer op, gerne over opsamlingspladsen og ved foderbordet hvor køerne står meget tæt.

Lav også et service tjek af, om luften egentligt rammer køerne og om ventilatorer og net i siden af stalden trænger til lidt rengøring. Ofte er hullerne 50 % mindre pga. støv, og derved kommer der tilsvarende mindre luft ind i stalden. Hvis det er muligt, er overbrusning med vand fantastisk.

Drikkevand

Sørg for at køerne har rigeligt med frisk vand. For hver grad temperaturen stiger over 20 grader, hæves vandoptaget med 3 liter pr. ko. Så tjek om der er tilstrækkeligt vand-flow. Hvis der alligevel skal sættes flere drikkekar op i stalden, så placér dem ved udgangen fra malkestalden. Så skal ingen køer vente på at få slukket tørsten, efter at de er blevet kogt på opsamlingspladsen. Husk at rense drikkekarrene ofte og sørg for at der er god adgang til dem.

Hold varmen ude af stalden

Hvis der er lysplader i stalden, er det en god ide at afskærme dem, enten ved at kalke dem over eller ved at hæfte lystæt på. To kvadratmeter lysplade giver lige så meget varme som en ko producerer på en varm sommerdag.

Ændre underlaget

Skift dybstrøelse ud med sand. Dybstrøelse producerer meget varme og sand er mere kølende. Skrab også gerne ned fra sengebåsene flere gange dagligt, da sommer og sol giver bakterierne fantastiske vækstbetingelser.

Sørg for skygge udenfor

Hvis køerne kommer ud, skal de have god mulighed for at søge skygge.

Eller luk dem ud om natten, hvor der er mere køligt.

Er du i tvivl?

Sæt en måler op, hvis du er i tvivl om hvad temperaturen og luftfugtigheden er i din stald. Så kan du hele tiden følge med i udviklingen og ved hvornår du skal skrue ekstra op for ventilatorerne – eller måske finder du ud af, at der er behov for flere

Kontakt vores ekspert på området

Vibeke Fladkjær Nielsen, kvægrådgiver

tlf.: 9615 3049

vfn@kvxp.dk